Sajtó

« Vissza
Az ének az élete
Farkas Annamária személyében Pomáznak is van egy „Sebestyén Mártája”. Egy nemrégiben megjelent népzenei albumnak köszönhetően ugyanis már nem csak mi, pomáziak élvezhetjük – a Dunazug együttes kíséretével éneklő huszonkét éves hölgy – gyönyörű hangját, hanem a nagyközönség is. Annamária fő célja – a zene tanításával – a népzene szeretetének továbbadása.

Annamáriáról nem árt tudni, hogy népzenei pályafutását nem ma kezdte. Tizennégy év óta hatja át ugyanis mindennapjait a muzsika. A pályája egy iskolai népdalversennyel kezdődött. Dúcz Lászlóné Böröcz Júlia az iskolai zsűri tagjaként figyelt fel az akkor nyolc éves kislány énekhangjára. Azóta egy-két év eltelt, de a tanárnőre még mindig komoly feladat hárul. Ő felfedezettje énektanára, és szinte második anyukája is. Annamária elmondta, hogy nem kottákból, hanem eredeti hangzóanyagok segítségével tanult, illetve tanul énekelni. Szerencséjére a források begyűjtése nem okoz gondot, hisz nagyszülei között is akadt népzenész. A zene szeretete nála nem csak hobbi, hanem egyben hivatás is. Egy éve tanít, és emellett a Nyíregyházi Főiskola ének-zene, népzene szakának hallgatója.
- Énektanár szeretnék lenni, és persze, jó lenne folytatni a gyerekek zenei oktatása terén azt, amit Juli néni elkezdett. Nagyon büszke vagyok például arra, hogy egyik kis tanítványom – a harmadikos Dió Dávid – megszerezte az általános iskolák szintjén elérhető legmagasabb eredményt, azaz a megyei arany fokozatot.
A 25. Táncháztalálkozó alkalmából megjelenő Új élő népzene című népzenei CD-ről kérdezve – a zenekar vezetőjével, Nagy Koppánnyal együtt – elmondták, hogy azon – a különböző énekesek és zenekarok előadásában – egy-egy tájegység zenéje hallható. A lemezen Annamária egy Bogyiszló környéki népdalcsokrot énekel. A pomáziak számára már ismert énekhangot a klasszikus hármas vonós – hegedű, brácsa, bőgő – mellett a tambura család két tagja egészíti ki.

Bittó Renáta

Otthonunk Pomáz, 2006