Sajtó

« Vissza
Ádok Zoli és Farkas Annamari

Soha nem késő megújulni, mondják. Az énekes-színész Ádok Zoli februárban megjelenő új albuma, a Három Álom kellemes meglepetést ígér a rajongóknak. A popzene és a musicalek világából ismert énekes, egy merész ötlettel állt elő. A popzenét a népzenével ötvözte. A sajátos hangzásvilághoz partnere is akadt, a népdalénekes, Farkas Annamari.
fanny: Régóta tervezgette, hogy Annamarival közös lemezt készít?
Zoli: Nem. A véletlen hozta így. Annamari a Dunazug együttes énekesnője. Meghallottam énekelni és azonnal megfogott a hangjában valami különleges.
Annamari: Egy éve ismertük meg egymást. Nagyon örültem, amikor felvetődött a közös lemez készítése. Ahogy Zoliban, bennem is érlelődött, hogy szívesen nyitnék másik irányba is.
fanny: Nem merész ötvözni a népzenét és a popzenét?
Annamari: Tudni kell a határokat. A Három Álom nagyon stílusos, ízléses ötvözete két zenei világ találkozásának.
Zoli: A lemezen mindenki a saját stílusát képviseli, ami a hangzás hitelességét erősíti.
fanny: Mennyiben jelent ez fordulatot?
Zoli: Pontosan 180 fokban. Belülről éreztem, hogy ideje váltani. Szerettem volna intellektuálisabb, líraiabb szövegeket énekelni. Elértem egy olyan életkort, ami a változást igényli, akár az éneklésben, akár a magánéletben. Szeretnék jobban figyelni magamra, lelassulni.
fanny: Milyen népzenei gyökereik vannak?
Annamari: A családomban mindenki a népzenével foglalkozott. Tehetségemet valószínűleg zenész-táncos nagyapámtól örököltem. Az éneklés gyermekkoromtól végig kísér, fel sem merült bennem, hogy másik pályát kellene választanom. A hangomra és a zenei képességemre már az általános iskolában felfigyelt tanárom, Dúcz Lászlóné, kezdetben ő egyengette az utamat. Később nagyszerű népzenészektől tanulhattam. Igazi siker volt számomra, hogy a II. Országos Népzenei Versenyen Nívódíjat kaptam. Egészen a főiskola befejezéséig versenyeztem is.
Zoli: A négy éves néptánc múltam óriási szerepet játszott abban, hogy megismerjem és megszeressem a népzenét. Régi emlékek törtek fel, amikor előkerültek az egykori fotók, de arra soha nem gondoltam, hogy egyszer ilyen „zenei találkozásban” lesz részem.
fanny: Most minden energiájukkal a lemezre készülnek?
Zoli: Részben, hiszen mellette Annamarinak és nekem is vannak más kötelezettségeink. A Nemzeti Jégszínházban hétvégéken énekelek és korcsolyázom. Ahogy a népzene, a korcsolyázás is egy váratlan, de kellemes emlékként köszönt vissza. 1994-ben junior magyar bajnok voltam. A Jégszínházi szereplés fantasztikus élményt jelent, bármennyire is fárasztó egyszerre énekelni és siklani a jégen. Az Operett a jégen előadás egy új műfajjal ismertetett meg. A Madách Színházban is folyamatosak a fellépések.
Annamari: A Dunazug együttessel rendszeresen muzsikálunk a táncházakban. Emellett szólófellépéseim is vannak. Az énektanári hivatásom „szünetel” egyelőre, mivel otthon vagyok a kisfiammal, Kadosával, és várjuk a testvérkéjét, Budát.
fanny: Tanítványaitól kapott visszajelzést a Három Álom debütálása után?
Annamari: Nagyon sok levelet kaptam. Az egyik volt tanítványom levele azonban igazán kedves volt számomra. A kislány azt írta, eddig nem kedvelte a népzenét, de most általam nagyon megszerette.
fanny: A fia is fogékony a zene iránt?
Annamari: Még csak egy éves Kadosa, de nagyon szereti a zenét. Nem is „térhet ki előle”, hiszen a férjem is az együttes tagja, prímás. Ő is szokott otthon játszani, én pedig mindenhol énekelek, nemcsak a színpadon. Kadosa, ha meghallja a zenét, felemeli a kezét, mint, aki mulat. Buda sem marad el mögötte, szép ütemesen rugdal engem.
fanny: Feszített tempót jelent egy lemez készítése. Volt alkalmuk már kicsit lazítani?
Zoli: Ahogy említettem, igyekszem kicsit a magánéletemen is változtatni. Lassabbra venni a tempót. Ha 2-3 napot pihenhetek, az már igazi felüdülést jelent. Bár a családot egyelőre még csak a kiskutyám jelenti, előbb-utóbb ezen a téren is jön majd a fordulat. A család, a gyerek egy következő szakasza lesz az életemnek.
Annamari: Egy édesanyának nincs annál meghittebb pihenés, mint amikor a szeretteivel van. Nagyon szerencsés vagyok, mert boldog vagyok a családommal, és szeretem a hivatásomat. Akár a színpadon énekelek, akár a gyerekekkel.
fanny magazin, 2011